HTML

Őrködjünk-e József Attila szobránál?

2011.10.27. 17:29 Papirius Cursor

Akarná-e József Attila, hogy tüntetéssel, élőlánccal, vigilanciával, netán személyes porhüvelyünk odabilincselésével tiltakozzunk szobra eltávolítása ellen? Akarná-e, hogy a médiaalkalmat kihasználva megporosodott politikusok pozicionálják újra magukat a köztudatban, és hogy a jampi bulvársajtó ugráljon körülötte, leminősítve az ügy jelentőségét?

 

Azt hiszem: nem. Még az sem biztos, hogy akarta-e valaha is, hogy egyszer szobra legyen. Hiszen a szobor csak egy tárgy, még ha a tisztelet és emlékezés jele is. Lehet állítani bárkinek, állítottak is sokaknak, és le lehet dönteni vagy el lehet vitetni bárkiét. Nem számít.

Ő valószínűleg egyet akart: bennünk élni, amíg csak magyarok léteznek. Érteni  "A Dunánál" üzeneteit, átérezni az "Óda" csipkeszerű érzelmi szépségeit, megfogadni az embernek megmaradás követelményét a "Levegőt!" olvastán. Nekünk ennyi elég.

Akit a dunaparti szobor zavar, az vessen magára és tekintsen le mélyen elfeketedett lelkébe, és rettenjen vissza a látványtól, ami ott fogadja. Ha neki nem illik bele az országcentrum összképébe ez a hagyaték, hát vigye el. Vitesse el, mint egy lefogott csövest, aki a kövön ücsörög szabálysértően. És legyen vele boldog. És legyen ez az ő legnagyobb boldogsága. Arra a pár percre, amíg neve a szemétre nem kerül.

De ne legyen ez "esemény". Ne legyen egy politikai szappanopera újabb epizódja. Csinálják. Csak tessék! Aztán lehet majd szégyenkezni. Ha meg nem, akkor már úgyis mindegy.

Szólj hozzá!

Címkék: szobor József Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://papirius.blog.hu/api/trackback/id/tr843334374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása